Vysočina: Oblast plná historie a přírodních krás


Vysočina je region plný malebných měst, historických památek a kouzelné přírody. Pokud hledáte tipy na výlety, které propojí krásnou krajinu s historií, určitě by vám neměly uniknout tři významné hrady této oblasti: hrad Pernštejn, hrad Svojanov a zřícenina hradu Zubštejn.

Hrad Pernštejn – „Mramorový hrad“

Hrad Pernštejn, často nazývaný také „mramorový hrad“, se nachází na skalnatém výběžku v hustých lesích nedaleko obce Nedvědice. Byl založen ve 13. století a po několik staletí sloužil jako sídlo mocného rodu Pernštejnů. Jeho architektura je mistrovskou ukázkou gotiky a renesance.

Co dělá hrad Pernštejn unikátním, je jeho dokonale zachovalá původní podoba – během let nebyl nikdy dobyt, a díky tomu se dochovaly původní středověké zdi, věže a detaily v interiérech. Interiéry jsou vybaveny bohatým mobiliářem, kde můžete vidět nábytek z různých epoch, fresky a krásně zdobené stropy. Zajímavostí je i systém skrytých chodeb a tajemných zákoutí, které sloužily obráncům hradu. Mnoho návštěvníků přitahuje také pověst o bílé paní, která se prý na hradě objevuje.

Tip:Při návštěvě si určitě nenechte ujít vyhlídku z hradní věže, odkud se otevírá nádherný výhled na okolní krajinu a lesy.

perštejn

Hrad Svojanov – gotika s dotekem empíru

Hrad Svojanov, ležící nad údolím řeky Křetínky, patří mezi nejstarší hrady v Česku. Byl postaven v polovině 13. století českým králem Přemyslem Otakarem II. jako pevnost k ochraně obchodní stezky vedoucí z Litomyšle do Brna. Co činí hrad Svojanov jedinečným, je kombinace gotických a empírových prvků, což je na českých hradech ojedinělé.

Hrad nabízí bohaté prohlídkové okruhy, při kterých můžete navštívit staré gotické části hradu, empírové salónky, ale i hradní sklepení s expozicí o životě na hradě. Hradní areál obklopují rozsáhlé hradby, po kterých se dá volně procházet a užívat si výhled na malebnou krajinu.

K Svojanovu se také váže mnoho pověstí. Nejznámější je legenda o černé paní, duchu dávné hradní paní, která se prý zjevuje návštěvníkům v noci. Hrad je díky své atmosféře ideálním místem pro milovníky historie, ale i pro rodiny s dětmi, pro které jsou připraveny různé akce a kulturní programy.

svojanov

Zřícenina hradu Zubštejn – romantika a mystika

Hrad Zubštejn, původně známý jako Lapis, patří mezi nejromantičtější zříceniny na Vysočině. Tento hrad byl postaven ve 13. století jako pevnost rodu pánů z Pernštejna, kteří ho využívali jako opěrný bod při ochraně svých panství. Bohužel v průběhu staletí hrad ztratil svůj význam a postupně chátral.

Dnes je Zubštejn především romantickou zříceninou obklopenou hustými lesy. Jeho dominantou je zbytek původní hlavní věže a části hradeb, které stále nabízejí pohledy do dalekého okolí. Pro milovníky historie a turistiky je hrad Zubštejn skvělým cílem, kam se můžete vydat pěšky po turistických stezkách, které vedou z okolních vesnic. Zřícenina má svou magickou atmosféru, zejména v podvečer nebo za ranního mlžného oparu.

Tip:Při návštěvě Zubštejna doporučujeme zvolit některý z pěších turistických okruhů, které vedou krásnou krajinou Vysočiny.

zubstejn

Další zajímavá místa na Vysočině, která stojí za návštěvu

Třebíč– Historické město zapsané na seznamu UNESCO se pyšní unikátní židovskou čtvrtí a bazilikou sv. Prokopa. Jeho bohatá historie a atmosféra okouzlí každého návštěvníka.

Žďár nad Sázavou– Město známé především díky poutnímu kostelu sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je rovněž na seznamu UNESCO. Kromě toho můžete navštívit i zámek nebo regionální muzeum.

Velké Dářko– Pokud hledáte klid v přírodě, jezera Velké Dářko nabízí skvělou možnost k odpočinku, koupání a vodním sportům. Jde o jedno z největších přírodních jezer na Vysočině a oblíbené místo pro turisty.

Vysočina nabízí ideální kombinaci historie, kultury a přírodních krás. Ať už se rozhodnete navštívit středověké hrady, nebo prozkoumat města zapsaná na seznamu UNESCO, budete z této oblasti nadšení.